Verbouwing rolstoeltoegankelijk herenhuis

"De werken waren op het afgesproken tijdstip klaar, binnen het afgesproken budget en met de afgesproken kwaliteitsgraad. Dat is een unicum in de wereld van verbouwingen, waar je weet wanneer en met hoeveel centen je begint, maar zelden waar je uitkomt. Tenzij je met Verelst Woningbouw & Renovatie in zee gaat: dit bedrijf komt haar afspraken en garanties na!”
Fam. Celis - De Baerdemaeker

Je mag er niet aan denken dat je na een ongeval opeens aan een rolstoel bent gekluisterd. Helaas was dit wat Jimmy Celis in 2015 overkwam. Eens de mentale klap wat te boven gekomen, werd hij met de praktische problemen geconfronteerd. Zo bleek het mooie herenhuis waarin hij en zijn gezin al zo’n twintig jaar woonden, helemaal niet rolstoelvriendelijk te zijn. Dankzij de totaalaanpak van Verelst Woningbouw & Renovatie werd dit euvel echter uit de weg geruimd. In amper tien maanden tijd én netjes binnen het budget.

Het statige herenhuis in Averbode is al sinds haar kindertijd de thuis van Eva De Baerdemaeker (44). Sinds ze bijna twintig jaar geleden in het huwelijksbootje stapte met Jimmy Celis (46) werd de woning verschillende keren gerenoveerd, meestal door het echtpaar zelf. “Zes jaar geleden hadden we de laatste fase afgerond met de totale vernieuwing van de achterbouw”, vertelt Jimmy. “Dus dachten we dat het klussen nu wel voor lange tijd voorbij zou zijn. Helaas besliste het lot er anders over. Na mijn ongeval bleek immers dat het herenhuis totaal niet op een rolstoel was afgestemd. Zowel binnen als buiten waren veel aanpassingen nodig om er te kunnen blijven wonen. En dat wilden we net heel graag …”

Het echtpaar nam Inclure onder de arm, een architecte die zich specialiseert in het ontwerp van toegankelijke woningen met een universeel design. “Samen hebben we alle mogelijkheden overlopen en uiteindelijk besloten we om de benedenverdieping volledig te renoveren en uit te breiden”, vervolgt Jimmy Celis. “Bedoeling was de achterbouw af te breken om er een gedeeltelijke nieuwbouw te plaatsen. Op die manier is de keuken het centrale gedeelte van het huis geworden, met grote raampartijen die zicht op de tuin geven. De rest van de woning werd volledig opnieuw ingedeeld. We hebben van de nood een deugd gemaakt door meteen ook alle nutsvoorzieningen te vernieuwen, een systeem te voorzien om regenwater te recupereren voor het sanitaire water en domotica in en rond de woning te integreren.”

Met de architecte werden verschillende aannemers aangeschreven om het project te realiseren. “Verelst Woningbouw stak met kop en schouders boven de rest uit”, vertelt Jimmy. “De offerte was erg gedetailleerd en compleet, de voorgestelde aanpak was een stuk professioneler dan bij de rest, en de verkoper profileerde zich als iemand met kennis van zaken. Omdat we tijdens de verbouwing niet in het huis konden blijven wonen, was het cruciaal dat de werken in een minimale tijdspanne werden gerealiseerd. En ook op dat vlak kon Verelst de beste garanties bieden.”

Verelst Woningbouw bleef het echtpaar Celis-De Baerdemaeker aangenaam verrassen. “De werfleider was een professional in de ware zin van het woord,”, legt Jimmy uit. “Hij volgde de werken met argusogen op, en dit van afbraak tot de uiteindelijke oplevering. Ook was er geen muggenzifterij over wie, wat en hoe als er een onvoorzien probleem opdook. Elke hindernis werd kordaat aangepakt en opgelost. Wat we eveneens erg apprecieerden, is dat Verelst niet afdwong om zelf alle werken te realiseren. Zo gaven ze toe dat ze weinig tot geen ervaring hadden met keukens die aan rolstoelpatiënten zijn aangepast. Gevolg was dat we deze taak zonder enige discussie in handen van een gespecialiseerde firma konden geven. Last but not least: de werken waren op het afgesproken tijdstip klaar, binnen het afgesproken budget en met de afgesproken kwaliteitsgraad. Dat is een unicum in de wereld van verbouwingen, waar je weet wanneer en met hoeveel centen je begint, maar zelden waar je uitkomt. Tenzij je met Verelst Woningbouw in zee gaat: dit bedrijf komt haar afspraken en garanties na!”